NORTH SHORE RESIDENCE

 

Belloc st Facade

The renovation took place in 2011. It was done in three phases allowing the home owner to live in the home during the construction. Even though every inch of the house was updated, the entire renovation was completed within nine months.

The original home was hidden by an overgrown hedge, and had a rose colored colonial style entry door. The hedge was replaced with a horizontal fence which encloses the courtyard and an eight foot black walnut entry door, was installed.

 

ENTRY

 

Original entry & top of stairs

Belloc st original entry        Belloc st,original top of stairs

The original entry was cramped and dated, with narrow stairs, white spindles and glass block.

The entry way was expanded by 18″, making it much more conducive to greeting guests. The stairs were widened to four feet and finished with solid treads of black walnut to match the rest of the flooring installed throughout the upper level of the home.  A five foot high wall replaced the white spindles creating a private living room.

h

Redesigned entry & top of stairs

Resized corbet light        Belloc street, entry

The new entry is far more dramatic with an eight foot Black Walnut door and diffused side lights that flank each side. The “Corbet” pendant light adds drama and warmth to the new space. A custom designed glass, steel and black walnut railing system was installed and a collection of prints hang on the new wall, the adjacent wall show cases an antique Ikat picked up while traveling through Indonesia.

 

LIVING ROOM

 

Original living room

Belloc st original living room        Belloc, original living room feature wall

Just beyond the entry, was the living room with its original wood burning, brick faced fireplace, peach carpeting and a painted wood paneled wall. The original pot lights were badly in need of updating, not only for aesthetic reasons but they were another element that was causing the home to run very inefficiently.

Luckily when the renovation was in the planning stages there were programs through both the federal and provincial government that gave the home owner rebates as an incentive to upgrade the energy efficiency of the home. Upon completion of the upgrades the owner received over twenty thousand dollars in rebates and she reaps the rewards of running the home with far better fuel efficiency going forward.

h

Redesigned living room

North shore fireplace slider 675 x 450

The new travertine faced fireplace takes centre stage in the living room, with a gas insert which is remote controlled. An exquisite wool and silk area rug from “East India Carpets” draws the furnishings together.  Sofa and armchair by “Mitchell Gold and Bob Williams” An original Christine Breakell-Lee painting flanks one side of the fireplace, and an exquisite hand carved walking stick picked up while traveling in the Trobriand Islands adds intrigue to the space. Coffee table and resin tray by CB2.

The entire upper level of the home is finished with stunning “Wide plank” solid black walnut floors, the boards are all eight foot lengths.  So often I see homeowners that think they have got such a deal on flooring, yet the board lengths are so varied that the space is broken up by a multitude of short flooring pieces. One of the most important things I like to stress to clients is, to look for flooring that has consistent long boards, preferably eight feet in length, and to use the same flooring throughout, with the exception of bathrooms. This allows the rooms to flow together, and makes the home appear so much larger, rather than trying to break up the rooms with a multitude of finishes.

 

KITCHEN

 

Original kitchen

Belloc st original kitchen        Belloc st original kitchen west wall

The original kitchen was badly in need of updating, with tired appliances, old cabinetry and Arborite counters.

h

Redesigned kitchen

        North shore side board slider 675 x 450

The new Transitional style kitchen is well appointed with G.E. Monogram appliances, custom cabinets painted a soft blue grey hue “Farrow & Ball”.  The perimeter counters are finished in a seamless white “Corian”, while the island takes centre stage in “Cambria’s, Sabrina”. Both counters are finished with a 2 3/4″ straight edge profile. The tile back splash is finished with a marble mosaic  “Ames tiles”.

 

DINING ROOM

 

Original dining room & family room

Belloc st, orginal dining with windows        Belloc st, original family room

The original dining, family room and kitchen was broken up by walls creating a warren of small unappealing spaces. In the family room there were two mid sized windows that really didn’t do much justice for the view of the garden.

The wood paneled wall, old pot lights, and two interior walls were removed. New insulation was installed as well as a Glulam beam which spanned from both the exterior walls.

The new layout provides the homeowners with a beautiful spacious great room. What was originally the family room with two small windows is now the dining area with an oversize picture window which overlooks the garden.

h

Redesigned dining room

Belloc st, dining & island

 

DECK & LANDSCAPING

 

Original deck

Belloc st        Belloc st original deck from garden

The original deck off of the family room was covered with an old fiberglass roof. The railings were wooden 2 x 2’s and narrow steps led to the garden.

h

Redesigned deck

Belloc st covered deck        Belloc street, arrangement on deck

The new covered deck is now finished with tempered glass and black aluminum “Four Season’s Sunrooms”, the railing system provides a clear view of the private surrounding gardens. Providing the home owners use of this outdoor space from April to October. The barbeque is neatly tucked around the corner and out of site, in its own little nook at the top of the now five foot wide steps.

h

Private garden with stream running along the back.

Belloc st, willow and stones        Belloc st, Willow tree

 

MASTER BEDROOM

 

Master bedroom

In the master bedroom the original window was made larger by lowering it so that the view of the stream was visible while laying in the bed. This also brought a lot more light into the space.

h

additional closet images 021        Dressing room 2 editorial

The original small closet was replaced by a beautiful dressing room. “Every girls dream”. This space was made available by using an existing small bedroom.  A small window was installed to allow cross flow ventilation while still providing privacy. This home now has a lovely master suite!

h

Original 2 piece Ensuite

belloc st original ensuite         Belloc st original 2 pce ensuite

The original layout had a cramped two piece Ensuite, and very dated family bathroom on the main floor. By updating the old furnace and hot water tank with a new “Fuel efficient furnace” and an on demand “Navien” water heater, the B-Vent was no longer needed. With careful space planning and the additional room from the old venting system it allowed the home to now have a beautiful four piece Ensuite as well as additional bathroom on the main floor.

h

Ensuite shower and tub slider 675 x 450        Ensuite tub and vanity slider 675 x 450

 2ba5        2ba3

The new Ensuite is finished with marble counters and heated marble mosaic floors, custom made floating cabinets finished in Wenge, hardware by “Richelieu”. Wall mounted “Love Me faucets”, by Riobel, and free standing tub by “BLU”.

 

BATHROOM ON MAIN FLOOR

 

Ashara's vanity editorial        Shower in main bath editorail        Main bath vignette

The new main bathroom is also finished with marble counters, floating custom made cabinets finished in Wenge and a heated marble mosaic floor. The full size bath and shower has an 8 mm glass door. The entry door to the bathroom is a transitional style barn door, which takes up far less space than a typical interior door and looks a whole lot better than a pocket style door.

DOWNSTAIRS LIVING SPACE

h

Original unfinished basement

Belloc st, basement entry into storage room        Belloc st, original basement fireplace        Belloc st,original laundry and basement area

Door #1, LOL                                                         Fireplace in L shaped bedroom                              Laundry in unfinished basement

The original basement held much to be desired. Most of the rooms were partially finished with dated wood paneling or peg board walls. A new laundry room was in order as well as a 3 piece bathroom to replaced the horrific old one.

h

Redesigned basement

North shore media slider 675 x 450        Belloc st, media room side board

Behind door “number one”, was a peg board finished storage closet, this along with some of the room from the existing L- shaped bedroom, became a very functional Media room and a design studio in the adjacent room.

h

Downstairs bathroom

Downstair vanity for editorial        Downstairs shower editorial        downstairs bath slider 675 x 450

In the new downstairs bathroom a mahogany side board was retrofitted as a vanity, with a glass tile back splash and built in frosted glass door cabinets that flank either side of the sink. A simple free standing shelf holds all the extra’s needed and an expansive five foot long shower stall is equipped with a rain shower head as well as a hand held unit.  Simple matte white subway tiles get an extra bit of drama with dark grey grout which matches the heated grey floor tiles. The reasoning behind the five foot shower was, for resale value. If the new owners insisted on installing a tub, it would be an easy retrofit.